Semoga Negara Malaysiaku Terus Aman

Semoga Negara Malaysiaku Terus Aman

Friday, 29 June 2012

KAITAN ANTARA KEMENANGAN IKHWAN MUSLIMIN DAN PAS      RAKYAT Mesir menyambut kemenangan Dr. Mohammed Morsi Isa al-Ayyat dari Ikhwan Muslimin dengan sorakan tetapi Israel mengumpul curiga manakala Amerika Syarikat (AS) menanti dengan waspada. Apabila Suruhanjaya Pilihan Raya Presiden mengumumkan keputusan itu pada petang Ahad lalu, salah seorang menteri Israel memberikan amaran, rejim zionis "bersedia berperang". 

       Presiden Barrack Obama mengutuskan ucapan tahniah tetapi tidak memberi banyak ulasan mengenai pelbagai kemungkinan dan kebimbangan yang mungkin berlaku, kerana Morsi sudah pun membuat kenyataan akan menyemak semula Perjanjian Kem David yang ditandatangani Jimmy Carter dan Anwar Sadat pada 1979. Akibat perjanjian itu, Sadat pada 1981 terbunuh manakala kumpulan Ikhwan Muslimin dituduh merancang pembunuhan tersebut.

    Kemenangan Ikhwan Muslimin turut dilihat Israel sebagai halangan besar untuk mencaturkan geopolitik di Asia Barat setelah dilihat hampir berjaya apabila kekuatan Muammar Gaddafi berjaya dilumpuhkan, manakala Syria sedang dicanangkan untuk dikenakan tindakan ketenteraan oleh NATO dan kedudukan Bashar al-Assad semakin sukar untuk bertahan.

     Ikhwan Muslimin pernah terlibat dalam peperangan dengan Israel bagi membantu Palestin mempertahankan leluhurnya, dan pada 5 Jun lalu, menandakan ulang tahun ke-45 perang besar-besaran yang disertai oleh sebahagian besar negara Arab, yang dikenali sebagai Perang 22 Hari pada 1947.

      Dalam kenyataan awalnya, Morsi yang berlatar belakangkan pengalaman profesional sebagai jurutera belum menyatakan sebarang kemungkinan membalas dendam sebaliknya berjanji akan melaksanakan tanggungjawab untuk memulihkan situasi politik Mesir agar kembali tenang dan aman secepat mungkin.

      Buat permulaannya, Morsi akan berhadapan cabaran untuk memilih barisan Kabinetnya. Ini bermakna, Morsi perlu mempertimbangkan kemungkinan membawa masuk beberapa pemimpin parti lawan kerana jarak perbezaan pengaruh adalah kurang dua peratus (51.7 - 48.0 > 2.3 peratus). Populariti pembangkang yang bersifat sekular masih besar, dan tentunya Morsi memerlukan keseimbangan yang berkesan berdasarkan pengalaman bahawa parti yang berasaskan Islam hayatnya tidaklah boleh bertahan lama.

    Kemenangan Ikhwan Muslimin turut mempengaruhi pemikiran politik pemimpin pembangkang terutamanya Pas di Malaysia. Pas melihat kemenangan itu memberikan keuntungan moral yang besar dan mampu dieksploitasikan sebagai kekuatan baru untuk meraih sokongan pengundi-pengundi yang beragama Islam.

        Dalam beberapa reaksi awal, pemimpin Pas sudah memulakan gendang membangkitkan emosi pengundi dengan melancarkan serangan bahawa sistem pemerintahan sekular yang sedang berkuasa di Malaysia perlu ditamatkan sebagaimana dilakukan rakyat Mesir.

       Oleh kerana Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) bakal berlangsung, kemenangan Ikhwan Muslimin dijadikan modal kempen yang dikupas dalam perspektif, kerajaan sekular telah menafikan hak rakyat untuk menggunakan wang royalti minyak kerana disekat, menganaktirikan negeri-negeri pembangkang dengan tidak membenarkan negeri yang bukan dikuasai BN melaksanakan projek pembangunan dan sebaliknya diselia oleh Jabatan Pembangunan Persekutuan, tidak memperuntukkan wang secukupnya untuk pembangunan sekolah-sekolah agama seliaan kerajaan negeri, dan sebagainya.

           Semua isu itu sengaja diketengahkan parti pembangkang untuk memperlihatkan parti itu sahajalah yang benar-benar berjuang atas landskap keadilan dan prinsip Islam. Dalam masa sama, parti-parti pembangkang pernah mengeksploitasikan kebangkitan rakyat, kemenangan calon prodemokrasi di Myanmar dan kemenangan parti-parti berhaluan kiri (sosialis) di Perancis dan Parti Buruh di Britain menunjukkan arah yang sama bakal berlaku dalam garis penentu landskap politik Malaysia pada PRU-13.

        Bagaimanapun, minggu lepas Perdana Menteri sudah mengingatkan rakyat agar tidak mempercayai budaya politik pembangkang yang sentiasa mengamalkan tiga doktrin negatif: bila berjanji, sukar menunaikannya; bila bermasalah, sentiasa menuding jari; dan bila terperangkap, memberikan helah.

    Pakatan pembangkang hanya menumpang projek-projek yang dibina Kerajaan Persekutuan, maka di situlah sebenarnya ukuran. Apakah kemenangan Ikhwan Muslimin di Mesir benar-benar boleh menghapuskan kebangkrapan moral yang sedang melanda pemimpin pembangkang? Jawabnya, halangan dan penderitaan yang dilalui oleh Ikhwanul Muslimin sejak ditubuhkan pada 1928 tidak ada satu pun boleh disamakan dengan kesenangan dan nikmat yang diterima oleh pembangkang.

      Pembangkang di Malaysia tidak pernah dinafikan kemenangan mereka. Pemimpin pembangkang di Malaysia tidak pernah disekat untuk melaksanakan aktiviti politiknya walaupun di luar musim kempen pilihan raya. Cuma kerana gagal melaksanakan tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat, pemimpin pembangkang mengalami gangguan psikologi dan gangguan itulah sebenarnya yang sedang ditutup dengan mengecam dan menuding jari ke arah orang lain.

       Seharusnya pemimpin pembangkang dapat mencontohi kecekalan perjuangan pemimpin Ikhwan Muslimin. Mereka tetap teguh mempertahankan idealisme politiknya, bukan seperti mereka kerana ingin mendapat keuntungan dalam jangka pendek sanggup menggadaikan prinsip perjuangan dan menerima dengan mudah anwarisme.

       Inilah asas yang begitu kejap tertanam sejak dipasakkan oleh Hasan al-Banna. Hasil penelitian saya mengenai kekentalan Ikhwan Muslimin berjuang mengekang pengaruh budaya Barat menerusi kolonialisme, imperialisme dan neoimperialisme begitu ketara, dan itulah menyebabkan pertubuhan itu kental dan berpengaruh meskipun ditekan, dihalang dan cuba dilemahkan. (baca, Hakikat Pemikiran Politik Hasan al-Banna: Meluruskan Salah Faham Terhadap Peranan & Aktiviti Hasan Al-Banna, 2012).

          Setelah berjuang lebih lapan dekad sejak mula ditubuhkan, idealisme itu tetap utuh dan semangat pejuangnya tetap kental, maka kemenangan dalam pilihan raya yang diadakan pada Mei lalu benar-benar merupakan kemenangan bermaruah, kemenangan besar bagi Islam.

sumber: DATUK DR. AZIZ JAMALUDIN MHD TAHIR
                     Yang di Pertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).

No comments:

Post a Comment